Säkerhetsregler RHC

 • Vi rekommenderar att använda hjälm i stallet. Det är dessutom obligatoriskt för alla under 18 år. Denna regel har kommit till därför att det händer att hästar sparkas och träffar det olyckligt så kan det gå illa.
 • Säkerhetsväst finns att låna i klubbrummet och är obligatoriskt för alla elever under 12 år. Ridväst är också obligatoriskt för alla elever under 18 år vid hoppning och uteridning. Vi rekommenderar att säkerhetsväst används av alla barn och ungdomar vid all ridning.
 • Använd ordentliga skor i stallet. Skor av ballerina-typ eller med öppen tå är mycket olämpliga i stallet av den enkla anledningen att de inte skyddar foten alls om hästen skulle råka trampa på dig.
 • Hästen ska i första hand göras i ordning i boxen, om inget annat står på boxdörren. Denna regel är till för att vi vill ha bort hästarna från stallgången. Genom att man inte behöver passera förbi hästar i stallgången så minskar risken att bli sparkad eller biten. Man behöver heller inte passera varandra med två hästar i stallgången, vilket är en stor olycksrisk om hästarna blir rädda, fastnar eller blir arga på varandra.
 • Stå på huk eller böj dig ner när du ska sköta ben och hovar. Sitter du på knä kan du inte flytta dig undan fort nog om hästen skulle bli rädd och hoppa till.
 • Stå vid sidan och nära hästen när du sköter bakdel och svans. Stå aldrig bakom hästen. Inte heller när du pratar med den som sköter hästen. Står du nära hästen får den inte tillräckligt med kraft i en eventuell spark för att skada dig. Störst kraft har sparken ca en meter bakom hästen. Stå därför inte i detta område.
 • Använd alltid grimskaft när du leder hästen. Går du med hästen i bara grimma och den rycker till riskerar du inte bara att tappa hästen utan också att bli av med några fingrar. Använd gärna handskar när du leder hästen. Då slipper du brännskador i händerna från grimskaftet om hästen skulle försöka dra ifrån dig.
 • Hästen får under inga omständigheter stå lös i stallgången. Om du måste gå iväg från hästen, ställ in den i boxen igen och bind upp tyglarna i käkremmen så att den inte trampar på dem. Eller be någon om hjälp att hålla. Blir hästen rädd när den är lös kan den ställa till med mycket skada både för sig själv, människor som kommer i vägen och på stallinredningen innan man får fast den igen.
 • Var uppmärksam på hästen när du håller på med den. Hästar är flyktdjur och reagerar blixtsnabbt om de blir skrämda. Har du uppmärksamheten på något annat, som en mobiltelefon eller någon annan person, så kanske du inte hinner undan om du skulle råka komma ivägen.
 • Håll ordning i stallet och lägg tillbaka borstar o.dyl. i lådan och häng grimman på boxdörren. Detsamma gäller verktyg som sopkvastar och grepar. Hästar som fastnar i grejor eller råkar välta en grep som står uppställd i stallgången kan bli rädda och olyckan är då lätt framme. Använd aldrig skottkärran som spärr i boxdörren när du mockar. Många hästar har skadat sig när de försökt hoppa över skottkärran. Ta istället ut hästen och bind upp den i stallgången medan du mockar färdigt.
 • Led in hästen i boxen och vänd den med huvudet mot dörren innan du släpper den. Gå själv först in i boxen, låt inte hästen springa förbi dig i boxdörren. Annars riskerar du att bli klämd mellan häst och boxvägg.
 • Uppträd lugnt i stallet. Tänk på att stallet är hästarnas hem och deras viloplats när de inte arbetar. Skrik och stoj får man hålla på med utanför stallet. Gå i stallet, spring inte.
 • Ge hästen godis i krubban istället för i handen. Då riskerar du inte att hästen misstar dina fingrar för godis. Tänk på att många vill ge hästarna godis och precis som du får de ont i magen om de äter för mycket, särskilt äpple. Det räcker med en bit. Kom ihåg att en klapp eller en smekning och ett uppskattande ord också är belöning för hästen. Hästar är känsliga djur, och de uppskattar en mjuk klapp mer än en hård.
 • Barnvagnar är inte tillåtna i stallet av den anledningen att barnet sitter/ligger precis i lagom höjd för en spark. De kan också skrämma hästen.