Hoppa till sidans innehåll
Foto: Picasa

Ridskolan


Under uppdatering

 Ronneby Ryttarförening bedriver ridskola för barn och vuxna såväl nybörjare som erfarna ryttare.

Alla grupper har teori inlagd ett antal gånger per termin. Det är ingen ridning röda dagar.

För att lättare dela in lektionsryttarna i passande grupper har en *5-stegsraket tagits fram. Denna utgör grunden i ridskoleverksamheten.

Våra ridlärare

Åldersgräns

På fredagarnas ridlekis har vi 4-6 år. Då är förälder/målsman med på lektionern och leder

På lördagslektionerna har vi åldersgräns från 7 år, men det kan gå bra att börja tidigare om man ridit lite innan, typ hemma eller på Ponnybus. Detta då våra ponnyer är lite större och vi har få ledare. Det är önskvärt om föräldrar vill hjäpa till att leda.

Ridavgifter våren 2018

Juniorer (t.o.m 18 år) 140 kr (med egen häst 120 kr)

Seniorer: 160 kr (med egen häst 130 kr)

Dressyr & hoppspecial: 180 kr (med egen häst 150 kr)

Lördagslektionerna: 110 kr

Ridlekis: 100 kr

Lektionstider: må-tors: 17.00-18.00, 18.00-19.00, 19.00-20.00, 20.00-21.00 (tis även 18.30-19.30)

Fre: 16.30-17.30, 17.30-18.30. Ridlekis 16.30-17.00, 17.00-17.30

Lör: 09.30-10.10, 10.10-10.50, 10.50-11.30, 11.30-12.10, 12.10-12.50, 12.50-13.30

 

 Det är obligatoriskt att vara medlem i klubben för alla som rider lektion. Genom medlemsskapet omfattas du av klubbens kollektiva olycksfallsförsäkring (från 2017 via Folksam) samt får hem tidningen Häst och Ryttare från Ridsportsförbundet. Medlemsavgiften kommer på samma faktura som ridavgiften

Medlemsavgift (obligatorisk avgift)

Juniorer (tom 18 år) 300 kr/år, seniorer 350 kr/år. 

Från och med 2018 har vi även medlemsavgift för familj 800.- Gäller då för alla i familjen bokförda på samma adress.

Återbud

Vid förhinder måste man meddela ridlärare för att, i mån av plats, ha rätt att rida igen en missad gång vid ett annat tillfälle.

Återbud lämnas via mail senast

vardagar kl. 14.00

lördagar kl. 9.00

*Vår 5-stegs raket

Steg 0

Ryttaren ska lära sig driva hästen framåt och kunna förhålla den i skritt och i trav. Ska också lära sig hur man sitter rätt, den lodräta sitsen, hur man håller tyglarna och hur man styr hästen. Ska lära sig lättridning samt nedsittning i trav och även lite lätt sits över bommar, med eller utan ledare. Ryttaren ska även lära sig ridbanans ridvägar: rätt upp, snett igenom, volta, volt tillbaka och serpentiner.

Uteritt med ledare.

Teori - hur man går in till hästen, hur man tar på och av en grimma, hur man borstar, hur man sadlar och tränsar (med hjälp), hur man leder hästen, lite om hästars beteende samt hur man uppträder i stallet - hästarnas hem.

Eleven skall få ta märkena vita hästen, gula hästen, bronshästen och silverhästen.

 Steg 1

Ryttaren ska här kunna rida alla hästar utan ledare och kunna sitta upp och av själv. Den lodräta sitsen tränas mer med balansövningar, ridning utan stigbyglar. Ska börja lära sig hur man fattar galopp.

Tränar lätt sits över bommar och små hinder. Olika styrövningar för att träna på att kunna använda hjälperna bättre. Träna ridbanans ridvägar och lära sig fler; på volterna, byt om volt och halvt igenom.

Uteritt i skritt och lite trav, med eller utan ledare.

Teori - Lära sig enklare kroppsdelar på hästen, sadeln och tränsets delar, vanliga färger och tecken på hästen samt hästens kroppsspråk.

Eleven skall få ta märkena Guldhästen och Ryttarmärke 1.

 Steg 2

Ryttaren fortsätter träna på den lodräta sitsen och den lätta sitsen. Lär sig använda sidförande skänkel i skänkelvikning och framdelsvändning. Tränar alla ridbanans ridvägar samt tränar hörnpassering.

Uteritt i skritt och trav.

Teori - Ska kunna sadla och tränsa själv, lära sig flera kroppsdelar, visitera, lära sig om hästens dagliga vård, mer om hästens beteende och lite foderlära. 

Eleven skall få ta Ryttarmärke 2.

 Steg 3

Ryttaren fortsätter träna på den lodräta sitsen och den lätta sitsen. Träna på alla ridbanans vägar. Kunna rida för sidförande skänkel samt lära sig rygga. Lära sig sambandet mellan hand och skänkel och kunna inverka bättre på hästen. Banhoppning och olika hinderserier/gymnastikhoppning.

Uteritt i skritt, trav och galopp.

Teori - Fördjupade kunskaper i hästens mundering, kroppsdelar, färger, daglig vård, regler på ridbanan, foderlära, ridlära, regler på tävling.

Eleven skall få ta Ryttarmärke 3.

 Steg 4

Ryttaren fortsätter att träna på att kunna inverka på hästen för att få den lösgjord och gymnastiserad. Befäster den lodräta sitsen. Börjar med samlande rörelser, öppna och sluta samt bakdelsvändning.

Enkelhinder, serier och banhoppning.

Uteritt och teori efter gruppens önskemål.

 Steg 5

Större krav på att kunna rida hästen lösgjord och i en stadig form i alla gångarter. Ska kunna alla ridbanans ridvägar samt kunna genomföra tidigare stegs rörelser. 

Enkelhinder, serier och banhoppning.

Uteritt och teori efter gruppens önskemål.

 Hoppspecial

Ryttaren ska ha en god förkunskap i grundridning. Stadighet och följsamhet i den lätta sitsen tränas över bommar och hinder. Avståndsbedömning samt kunna räkna och ändra galoppsprång tränas. Gymnastik och lydighet på hästen. Banhoppning.
Mindre grupper.

 Dressyrspecial

Ryttaren ska ha en god förkunskap i grundridning. Vi fördjupar oss i sitsens betydelse samt att få hästen mjuk, lösgjord och samarbetsvillig. Lösgörande och samlande rörelser rids.
Mindre grupper.

 Till alla

Det är alltid elevens instruktör som avgör när det är dags att flytta upp ett steg. Allt inom steget måste vara befäst och då även den teoretiska delen som är viktig för helheten inom ridningen samt för säkerheten.

Ibland kan eleven få vänta ett tag på att få flytta upp ett steg beroende på att det inte finns någon plats i ett högre steg. Men tappa inte sugen, att träna mer på det man kan har man igen senare. 

 

Presentation av våra ridlärare:

 

Jag heter Josefine Linderson och jag har fått äran att börja arbeta på Ronneby Horse Center.

Jag började rida på Karlshamns Ridskola som barn, fick egen ponny som jag fortsatte rida på ridskolan med. Det var ingen tävlingsponny utan när jag så småningom ville börja tävla köpte vi häst. En fantastisk läromästare som jag tävlade lätta klasser i dressyr på. Det blev ytterligare några hästar under min tonårstid som jag tävlade både fälttävlan och hoppning med. Idag har jag övergått till att tävla dressyr igen nu med mitt alldeles underbara PRE-sto, Nagada.

Efter gymnasiet jobbade jag som hästskötare i Kållered ett tag, flyttade hem efter ett halvår och jobbade hos Jana Odervall på Karlshamns Ridskola och sökte till hippologen. Till min förvåning blev jag antagen och gick hippologen med inriktning ridlärare. Direkt efter examen fick jag jobb på ridskolan i Araby (Växjö), där blev jag kvar ett halvår. Jag blev under denna tid gravid och flyttade hem till Karlshamn igen. Efter föräldraledigheten jobbade jag på Karlshamns Ridskola, när barnen blev lite större passade det sämre med kvällsjobb. Jag sökte jobb på Blekinge Naturbruksgymnasium, där jag fortfarande arbetar.

Hästar har således alltid varit min passion och drivkraft i livet, det är fantastiska djur och att få arbeta med dem är varje dag en ynnest. Det ligger i mitt intresse att vi behandlar alla hästar på ett sätt där vi sätter hästens välbefinnande i centrum. Daglig utevistelse i tillräckligt stora hagar, tillräcklig mängd grovfoder och hästkompisar att leka och vara sociala med är exempel på vad vi är skyldiga att ge våra hästar!

 

 Jag heter Jaqueline Francsics och jag tycker det ska bli jätteroligt att få börja jobba på Ronneby horse center igen.

Jag började rida på Johannishus ridskola när jag var 4,5 år gammal, och gjorde så fram till jag var 15 år, då köpte vi (jag och min syster) en D-ponny.

När jag var 15 år började jag arbeta som ungdomsledare på JRF (Johannishus ridskola). Min första ”stora” häst Trolle köpte jag av Lottis som drev Johannishus ridskola. En bra förstahäst, Trolle hade ett hjärta av guld och var en riktig rosettplockare på tävlingsbanorna, vi tävlade både hoppning och dressyr.

När det var dags att välja gymnasium blev valet Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby. Jag ville jobba med hästar!

Efter gymnasiet åkte jag till Italien för att jobba med hopphästar. Första stallet låg nära Verona, där arbetade jag som hästskötare. På det andra stallet som låg på Sicilien hade jag huvudansvaret för hästarna, jag red 5-6 hästar om dagen och på helgerna åkte jag med som hästskötare på nationella och internationella tävling runt om Italien. Det bästa tävlingsminnet är från Rom, en fyrstjärnig tävling där de absolut bästa ryttarna fanns på plats.

Efter 1,5 år bestämde jag mig för att flytta hem och ta upp mitt egna tävlande, jag köpte en ny häst, Iron Man och började även att studera till ridlärare på biologiska yrkeshögskolan i Skara.

Vårt mål är att Ronneby Horse Center ska vara ett utbildningscentrum för alla som älskar hästar. Där vi som verkar och arbetar ska se till att föregå med bra exempel på vad ett gott horsmanship innebär. Det ska vara en plats där alla känner sig välkomna, med hästen som gemensam nämnare, oavsett vilken nivå man rider på.

 

 

Uppdaterad: 22 MAR 2018 11:44
Skribent: Monia Cedermalm
-

Du kan känna igen en hästägare på hur det ser ut i hans bil. Stövlar, lera, hästgodis, halm, diverse skräp och en hopknölad vaxad jacka av obestämd ålder. Vanligtvis finns det också ett översta lager bestående av barn och hundar.

Helen Thomson

Postadress:
Ronneby RF - Ridsport
Visängsvägen 10
37238 Ronneby

Kontakt:
Tel: 0736-463694
E-post: This is a mailto link

Se all info