Hoppa till sidans innehåll
Foto: Picasa

Ridskolan


Under uppdatering

 Ronneby Ryttarförening bedriver ridskola för barn och vuxna såväl nybörjare som erfarna ryttare.

Alla grupper har teori inlagd ett antal gånger per termin. Det är ingen ridning röda dagar.

För att lättare dela in lektionsryttarna i passande grupper har en *5-stegsraket tagits fram. Denna utgör grunden i ridskoleverksamheten.

Åldersgräns

På fredagarnas ridlekis har vi 4-6 år. Då är förälder/målsman med på lektionern och leder

På lördagslektionerna har vi åldersgräns från 7 år, men det kan gå bra att börja tidigare om man ridit lite innan, typ hemma eller på Ponnybus. Detta då våra ponnyer är lite större och vi har få ledare. Det är önskvärt om föräldrar vill hjäpa till att leda.

 

Ridavgifter Hösten 2018

 

Rid lekis                                                   110kr

 

Lördagslektion                                         120kr (med egen häst 90kr)

 

Junior 45min                                            150kr (med egen häst 120kr)

 

Senior 60min                                            170kr (med egen häst 140kr)

 

Special grupp                                           190kr (med egen häst 160kr)

 

Betala/gång                                              +30kr

 

Lektionstider: må-tors: 16.30-20.30 (tis även 17.30-18.30)

Fre: 16.00-18.30

Lör: 09.00-12.00

 

 Det är obligatoriskt att vara medlem i klubben för alla som rider lektion. Genom medlemsskapet omfattas du av klubbens kollektiva olycksfallsförsäkring (från 2017 via Folksam) samt får hem tidningen Häst och Ryttare från Ridsportsförbundet. Medlemsavgiften kommer på samma faktura som ridavgiften

Medlemsavgift (obligatorisk avgift)

Juniorer (tom 18 år) 300 kr/år, seniorer 350 kr/år. 

Från och med 2018 har vi även medlemsavgift för familj 800.- Gäller då för alla i familjen bokförda på samma adress.

Återbud

 Återbud till ridning lämnas via mail till This is a mailto link, senast kl. 12.00 samma dag som man ska rida (lördagselever meddelar senast kl. 16.00 fredag), om man vill ha möjlighet att rida igen (endast i mån av plats).

 Nytt för terminen: max 2 igenridningar/ termin.

*Vår 5-stegs raket

Steg 0

Ryttaren ska lära sig driva hästen framåt och kunna förhålla den i skritt och i trav. Ska också lära sig hur man sitter rätt, den lodräta sitsen, hur man håller tyglarna och hur man styr hästen. Ska lära sig lättridning samt nedsittning i trav och även lite lätt sits över bommar, med eller utan ledare. Ryttaren ska även lära sig ridbanans ridvägar: rätt upp, snett igenom, volta, volt tillbaka och serpentiner.

Uteritt med ledare.

Teori - hur man går in till hästen, hur man tar på och av en grimma, hur man borstar, hur man sadlar och tränsar (med hjälp), hur man leder hästen, lite om hästars beteende samt hur man uppträder i stallet - hästarnas hem.

Eleven skall få ta märkena vita hästen, gula hästen, bronshästen och silverhästen.

 Steg 1

Ryttaren ska här kunna rida alla hästar utan ledare och kunna sitta upp och av själv. Den lodräta sitsen tränas mer med balansövningar, ridning utan stigbyglar. Ska börja lära sig hur man fattar galopp.

Tränar lätt sits över bommar och små hinder. Olika styrövningar för att träna på att kunna använda hjälperna bättre. Träna ridbanans ridvägar och lära sig fler; på volterna, byt om volt och halvt igenom.

Uteritt i skritt och lite trav, med eller utan ledare.

Teori - Lära sig enklare kroppsdelar på hästen, sadeln och tränsets delar, vanliga färger och tecken på hästen samt hästens kroppsspråk.

Eleven skall få ta märkena Guldhästen och Ryttarmärke 1.

 Steg 2

Ryttaren fortsätter träna på den lodräta sitsen och den lätta sitsen. Lär sig använda sidförande skänkel i skänkelvikning och framdelsvändning. Tränar alla ridbanans ridvägar samt tränar hörnpassering.

Uteritt i skritt och trav.

Teori - Ska kunna sadla och tränsa själv, lära sig flera kroppsdelar, visitera, lära sig om hästens dagliga vård, mer om hästens beteende och lite foderlära. 

Eleven skall få ta Ryttarmärke 2.

 Steg 3

Ryttaren fortsätter träna på den lodräta sitsen och den lätta sitsen. Träna på alla ridbanans vägar. Kunna rida för sidförande skänkel samt lära sig rygga. Lära sig sambandet mellan hand och skänkel och kunna inverka bättre på hästen. Banhoppning och olika hinderserier/gymnastikhoppning.

Uteritt i skritt, trav och galopp.

Teori - Fördjupade kunskaper i hästens mundering, kroppsdelar, färger, daglig vård, regler på ridbanan, foderlära, ridlära, regler på tävling.

Eleven skall få ta Ryttarmärke 3.

 Steg 4

Ryttaren fortsätter att träna på att kunna inverka på hästen för att få den lösgjord och gymnastiserad. Befäster den lodräta sitsen. Börjar med samlande rörelser, öppna och sluta samt bakdelsvändning.

Enkelhinder, serier och banhoppning.

Uteritt och teori efter gruppens önskemål.

 Steg 5

Större krav på att kunna rida hästen lösgjord och i en stadig form i alla gångarter. Ska kunna alla ridbanans ridvägar samt kunna genomföra tidigare stegs rörelser. 

Enkelhinder, serier och banhoppning.

Uteritt och teori efter gruppens önskemål.

 Hoppspecial

Ryttaren ska ha en god förkunskap i grundridning. Stadighet och följsamhet i den lätta sitsen tränas över bommar och hinder. Avståndsbedömning samt kunna räkna och ändra galoppsprång tränas. Gymnastik och lydighet på hästen. Banhoppning.
Mindre grupper.

 Dressyrspecial

Ryttaren ska ha en god förkunskap i grundridning. Vi fördjupar oss i sitsens betydelse samt att få hästen mjuk, lösgjord och samarbetsvillig. Lösgörande och samlande rörelser rids.
Mindre grupper.

 Till alla

Det är alltid elevens instruktör som avgör när det är dags att flytta upp ett steg. Allt inom steget måste vara befäst och då även den teoretiska delen som är viktig för helheten inom ridningen samt för säkerheten.

Ibland kan eleven få vänta ett tag på att få flytta upp ett steg beroende på att det inte finns någon plats i ett högre steg. Men tappa inte sugen, att träna mer på det man kan har man igen senare. 

 

 

Uppdaterad: 16 AUG 2018 08:21 Skribent: Monia Cedermalm
-

Du kan känna igen en hästägare på hur det ser ut i hans bil. Stövlar, lera, hästgodis, halm, diverse skräp och en hopknölad vaxad jacka av obestämd ålder. Vanligtvis finns det också ett översta lager bestående av barn och hundar.

Helen Thomson

Postadress:
Ronneby RF - Ridsport
Visängsvägen 10
37238 Ronneby

Kontakt:
Tel: 045714965
E-post: This is a mailto link

Se all info